Aranżacje kuchni – jak zagospodarować małą przestrzeń?

Kuchnia jest miejscem szczególnym, w którym każdego dnia przygotowujemy posiłki. Odpowiednie aranżacje kuchni są bardzo ważne w szczególności, gdy do dyspozycji mamy ograniczoną przestrzeń. Warto przemyśleć całą organizację i zastosować rozwiązania, które ułatwią poruszanie się po kuchni każdego dnia. Zatem jak zagospodarować małą przestrzeń w kuchni? 

Szafka – schowek i nieszablonowe projekty, czyli niekonwencjonalne ułożenie mebli kuchennych

Przy projektowaniu mebli kuchennych warto przemyśleć, to w jaką pojemność i ułożenie będa miały poszczególne szafki. Obecnie odchodzi się od tradycyjnych rozwiązań, gdzie szuflady i półki są podobnie ułożone w każdym projekcie. Odpowiednia ergonomia w kuchni pozwala na sprawną organizację i sprawia, że szybciej poruszamy się w kuchni. Przejdźmy jednak do konkretów. Puste blaty i akcesoria, które mają swoje ściśle określone miejsce to hasła przewodnie, które określają minimalistyczne aranżacje. Mała kuchnia musi posiadać szafki, które pomieszczą przedmioty, które zwykle umieścilibyśmy na widoku, wszystko po to, by zagospodarować większą przestrzeń do przyrządzania posiłków. 

  1. Długa i wąska szafka na przedmioty do sprzątania – pozwala na segregację detergentów, a także umożliwia schowanie miotły, a nawet deski do prasowania.
  2. Rozkładana półka z blatem – pozwala na zwiększenie przestrzeni użytkowej. Zwykle jest to półka z kółkami, po której rozsunięciu wysuwa się dodatkowy blat. Można w niej również przechowywać akcesoria kuchenne i zadbać o właściwe ułożenie sztućców lub zastawy stołowej. 
  3. Wąska półka na przyprawy z przegródkami – jest to hit ostatnich miesięcy. Takie rozwiązanie nie zajmuje dużo miejsca, a pozwala na sprawną segregację przypraw. Zdecydowanie lepiej sprawdza się w porównaniu do szuflady, w której żadna przyprawa nie jest podpisana i nie ma swojego miejsca. 
  4. Szuflada na garnki z przegródką na pokrywki – garnki ze względu na swój kształt są ciężkie w przechowywaniu. Często plączą się między nimi również pokrywki. Warto zatem przemyśleć szuflada która będzie w sobie zawierać osobne miejsce na garnki i oddzielną, mniejszą wysuwaną półkę na pokrywki. 

Szafki warto zaplanować nie tylko pod względem wielkości, ale i również przeznaczenia. W kuchni warto wydzielić konkretne strefy, które ułatwią poruszanie się po jej przestrzeni. 

Przydatne gadżety, które wspomogą organizację kuchni 

Funkcjonalne półki to jedno, jednak ich wyposażenie również musi być odpowiednio uporządkowane. Do tego przydatne są organizery, które pomogą posegregować poszczególne elementy. Jakie gadżety znajdą zastosowanie w każdej kuchni? 

  • organizer na platery – ułożenie sztućców jest niezwykle ważne w kontekście codziennego sprzątania. Ciekawym rozwiązaniem są organizery bogate w różnorodne przegródki, które umożliwiają schowanie nie tylko sztućców, ale i innych akcesoriów – chochelek, drewnianych łyżek, korkociągów czy trzepaczek.
  • stojak na patelnie – każdy kto dużo gotuje wie, jak uporczywe jest wyciąganie patelni, które są ułożone jedne na drugiej. W szczególności, gdy trzymamy je w jednej szufladzie z garnkami to może stworzyć się kuchenny misz-masz. Jest jednak wyjście również z tej sytuacji. Stojak na patelnie zajmuje tyle samo, a nawet i mniej miejsca co same patelnie, a pozwala na ich sprawne wkładanie i wyciąganie. 
  • półka wisząca na ścianę – pozwala na umieszczenie rzeczy, które chcemy mieć pod ręką na wierzchu, a nie zajmuje cennego miejsca na blacie. Bardzo popularne w ostatnim czasie stały się metalowe półki na owoce i warzywa, które są jednocześnie funkcjonalne, jak i tworzą w kuchni charakterystyczny klimat. 

Redakcja eDekoracje